×

Gratis dental pregled

Naručite se

DNA analiza kože

Zamislite da možete koristiti kozmetičke proizvode koji sastavom savršeno odgovaraju potrebama baš vaše kože?

Zamislite da možete koristiti estetske tretmane s još boljim učinkom na vašu kožu?

Zamislite da možete predvidjeti kako će vaša koža starjeti?

SkinDNA analiza danas može dati odgovore na sva vaša pitanja.

Otkako je ljudski genom gotovo u potpunosti 'pročitan' 2003. godine, genetičari su bili zaokupljeni načinima na koje se ovo novo znanje i otkriće može iskoristiti.

Svatko od nas ima 23 kromosoma od majke i 23 kromosoma od oca (nalaze se u paru). Svaki par kromosoma sastoji se od paketa DNA koji sadrže gene, a koje smo pak naslijedili od naših roditelja, djedova, baka. Geni u sebi nose 'ključ', odnosno, upute za sve, od boje kose, očiju, visine pa do rizika za određene bolesti.

Danas znamo i da su određeni geni odgovorni i za određene probleme kože. Geni određuju predispoziciju, a okoliš 'modelira' tu genetsku predispoziciju.

DNA analiza kože

  

SkinDNA inovativni je DNA test koji analizira genetske markere/varijante povezane s ubrzanim starenjem kože.

Testom se analizira 16 genetskih markera (eng. single nucleotide polymorphisms, SNP)  koji su povezani s pet kategorija na kojima se SkinDNA zasniva.

Dakle, test utvrđuje genetsku predispoziciju za ubrzano starenje kože kroz pet kategorija što omogućuje definiranje ispravnih preventivnih koraka koji će poboljšati budućnost stanja i izgleda kože.

Namijenjen je osobama koje žele dobiti genetski uvid u zdravlje svoje kože.

DNA analiza kože

Kategorije

Rezultati testa pokazuju kakve su genetske predispozicije u 5 ključnih kategorija povezanih sa starenjem kože:

 1. Degradacija kolagena (koliko uspješno koža 'čuva' kolagen)

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i tvar koja cijelo tijelo drži na okupu.

Naše ga tijelo kontinuirano proizvodi tijekom cijelog života, no njegova proizvodnja prirodno pada s godinama starosti, što znači da ga nakon 40.godine života manje proizvodi, a više troši što dovodi do pojave sitnih linija i bora te obješene kože.

Naša genetska predispozicija igra veliku ulogu u određivanju brzine proizvodnje kolagena, kao i njegove degradacije.

Genetski markeri određuju je li proizvodnja kolagena u ravnoteži ili dominira degradacija/pretjerana potrošnja kolagena što za posljedicu ima starenje kože.

 

2. Glikacija/bore (koliko uspješno tijelo metabolizira šećer)

Glukoza je šećer koje naše tijelo koristi kao glavni izvor goriva.

Ako se ne metabolizira pravilno, glukoza se veže za proteine u organizmu kao što su kolagen i elastin u koži što uzrokuje oštećenje tkiva u procesu koji se zove glikacija. Kao rezultat, kolagenska vlakna gube svoju elastičnost što znači pojavu bora, opuštanje kože i gubitak sjaja. 

Genetska predispozicija ima veliku ulogu u određivanju razine glukoze. Postojanje varijacija u ovom genu može utjecati na način na koji tijelo iskorištava glukozu i dovodi do nakupljanja šećera u tijelu - što dovodi do glikacije.

DNA analiza kože

3. Oštećenje od sunca i pigmentacija (koliko uspješno se koža brani od štetnog utjecaja sunčevih zraka)

Prilikom svakog izlaganja UV svjetlu dolazi do oštećenja kože. Kontinuirano izlaganje uzrokuje epidermalno oštećenje DNA, upalne procese te stres što negativno utječe na zdravlje i izgled vaše kože.

Genetska predispozicija određuje kako se naša koža prirodnim putem može braniti od štetnih UV zraka, odnosno, može odrediti ima li naša koža viši ili niži 'genetski faktor solarne zaštite'.

Ovdje se proučavaju čak četiri genetska faktora: proizvodnja melanina, UV popravak, foto obrana i zaštita od UV radikala.

4. Oštećenje od slobodnih radikala (koliko uspješno tijelo stvara antioksidanse)

Slobodni radikali su molekule koje nastaju kao ‘nusprodukt’ kemijske reakcije oksidacije u našem organizmu.

Napadaju najbližu stabilnu molekulu i kradu joj elektrone. Na taj se način destabiliziraju molekule koje postaju slobodni radikal i oštećuju stanice organizma.

Da bi se neutraliziralo djelovanje slobodnih radikala, odnosno da bi se prekinula lančana reakcija stvaranja slobodnih radikala, potrebno je hranom unositi dovoljno antioksidansa.

Znanstvenici vjeruju da su slobodni radikali uzrok gotovo svim poznatim bolestima – od bolesti srca, artritisa, raka, ali i glavni su krivci u procesu starenja kože jer količina antioksidansa u našem tijelu proporcionalna je zdravom i dugotrajnom izgledu kože.

Postoji niz genetskih varijacija koje mogu promijeniti, tj. utjecati na proizvodnju antioksidacijskih zaštitnih molekula. DNA analizom će se utvrditi kakve su 'urođene' antioksidativne sposobnosti.

DNA analiza kože

  

5. Osjetljivost kože (koliko je koža sklona iritaciji i upalama)

Jedna od najčešćih pojava u ranijoj životnoj dobi su upravo prekomjerni upalni procesi na licu.

Nadalje, koža zna biti dodatno osjetljiva zimi, ne odgovaraju joj ljetne vrućine, a nerijetke su pojave osipa ili rozaceje nakon nanošenja parfema ili kozmetičkog preparata.

Vaša genetska predispozicija ima veliku ulogu u obrani stanica kože od infektivnih čestica, stranih tijela i toksina. Analizirani genetski markeri u ovoj kategoriji mogu definirati brojne mehanizme koji uzrokuju iritaciju kože.

 

Za svaku od navedenih kategorija dobiva se rezultat koji pokazuje jesu li genetske predispozicije dobre ili loše (rezultat je na ljestvici od 0 do 100).

Na osnovu rezultata, njega kože prilagođava se svom genetskom profilu te 'okreće' nepovoljne genetske predispozicije u pozitivan ishod.

 

Nalaz

Rezultati DNA analize omogućuju izradu detaljnog personaliziranog vodiča za svaku testiranu kategoriju. Personalizirani vodič pruža jedinstveni plan njege kože prilagođen genetskom profilu. U dobivenom nalazu za svaku su kategoriju napravljene preporuke (znanstveno odabrani program) koje se sastoje od popisa:

  • aktivnih sastojka u kremama i/ili serumima;
  • dodataka prehrani;
  • kozmetičkih tretmana.

 

SkinDNA test omogućit će našem timu stručnjaka da njegu vaše kože započnu s ispravnim preventivnim koracima koji će poboljšati izgled kože sada i, ono najbitnije, u budućnosti.

Rezultati ovog testa služe u estetske svrhe i namijenjeni su pružanju informacija koje pomažu pri odabiru kozmetičkih proizvoda sada i u budućnosti.

DNA analiza kože

Kako izgleda postupak?

Postupak testiranja nema medicinskih rizika te se sastoji od prikupljanja brisa bukalne sluznice za što je potrebno 10 sekundi.

DNA se može uzeti s bilo kojeg dijela tijela, ali s unutrašnje strane obraza najjednostavnije je jer se stanice lako izdvoje. Vaš se uzorak potom adekvatno pohranjuje i šalje na analizu u jedan od najvećih australskih laboratorija – 'Wellbeing genomics' sa sjedištem u Sydneyu.

Cijeli proces odvija se u strogo kontroliranim uvjetima, koji jamče sigurnost i zaštitu vaših osobnih podataka te vašeg DNA koji se koristi isključivo u ovu svrhu, a sve pod nadzorom vrhunskih genetičara.

Povjerljivost podataka garantirana je od prvog do zadnjeg koraka, odnosno, od uzimanja uzorka pa do slanja jedinstvenih rezultata natrag u Hrvatsku, u obliku personaliziranog izvještaja na 20 stranica.

Rezultati testa stižu u roku od 15-ak dana. 

 
Kako bi naši stručnjaci, odnosno liječnički i kozmetološki tim, izradili jedinstven plan njege vaše kože prilagođen genetskom profilu, radi se i neizostavna Visia profesionalna analiza kože lica.

Uz dobiveni genetski uvid u stanje kože te uz nalaze trenutnog stanja kože putem Visia analize, u mogućnosti smo ponuditi vam najbolju i potpuno individualnu njegu vaše kože lica te spriječiti pojavu znakova starenja.

 

Paket DNA analize uključuje:

  1. SkinDNA analiza uz detaljan izvještaj
  2. VISIA profesionalna analiza kože uz detaljan izvještaj
  3. Jedinstveni plan njege kože prilagođen genetskom profilu uz preporuku estetskih tretmana i dermokozmetike od strane naših specijalista.

 

Više o načinima plaćanja i cijenu konzultacija možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.