×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube može se tijekom ortodontske terapije vaditi iz usta i vraćati natrag.

Najčešće pronalazi mjesto u ortodontskoj terapiji najmlađih pacijenata kojima još uvijek nisu ispali mliječni zubi. Većinom od 9 godina starosti, kada je dijete psihološki spremno na suradnju.

Služi za korekciju odnosa između dvije čeljusti i preusmjeravanja rasta pojedinog zuba.

Opis zahvata

Mobilni aparatić preporučuje se mlađim osobama kojima zubi još nisu u potpunosti narasli. Naime, svaki mliječni zub može se gledati kao 'čuvar mjesta' za trajni zub koji će izrasti. Ako dijete prijevremeno izgubi mliječni zubić zbog karijesa ili ozlijede, mobilni aparatić preuzima ulogu 'čuvara'.

U pravilu, mobilni aparatić efikasan je samo u dobi rasta i razvoja jer ne može ispraviti zube koji su već iznikli i/ili estetski ih dovesti u idealan položaj.

Područje djelovanja mobilnih aparatića je:

 • sprječavanje neprikladnih navika kao što su sisanje prsta ili nepravilno gutanje
 • utjecaj na razvoj zubnih lukova
 • čuvanje mjesta kod preranog gubitka mliječnog zuba, preusmjeravanje rasta pojedinog zuba
 • korekcija odnosa među čeljustima u rastu i razvoju
 • priprema prije nošenja fiksnog aparatića

Osnovna svrha mu je sprječavanje nepodesne navike sisanja prsta ili nepravilno gutanje, čuva mjesto rastu zuba u zoni odupiranja, pomaže u podizanju zagriza i često prethodi fiksnoj ortodontskoj terapiji kod mlađih pacijenata.

Neki aparatići djeluju tako da ne dozvoljavaju mišićima obraza, usana i jezika da guraju zube dok rastu u neželjenom smjeru.

 

Ovakva terapija kod manje djece sprječava nastanak ozbiljnijih anomalija, no nije garancija da dijete kasnije, nakon rasta svih trajnih zuba, neće trebati nositi fiksni aparatić. Vremenski period nošenja fiksnog aparatića tada će zasigurno biti puno kraći.

Mobilni ortodontski aparatić može djelovati na jednu ili obje čeljust. Kada je u pitanju materijal, može biti plastični ili gumeni i to u svim bojama, što veseli malene pacijente.

Ako vrijeme nošenja aparatića traje duže od vremena nenošenja, a unutar 24 sata - aparatić je djelotvoran. Iznimno je važna suradnja malog pacijenta i roditelja.

Također, često su djeca upućena na nošenje mobilnog aparatića od strane logopeda koji u suradnji s ortodontom sudjeluje u planu terapije.

Svi imamo jedinstven postav zuba što znači i da svi imamo jedinstvenu problematiku i da svatko od nas zahtijeva drugačiji pristup i drugačije vrijeme liječenja.

Kandidati

Mobilni aparatić koristi se kod male djece u situaciji kad je anomalija vrlo izražena te se što prije želi započeti s ortodontskom terapijom.

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u 7. godini djetetova života, kada mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju ih trajni. Ranom se dijagnozom može predvidjeti da će se s nošenjem početi u 8. ili 9. godini života jer se tada može djelovati na odnose čeljusti, eliminirati nepoželjne navike, riješiti neke poteškoće u govoru, može se dobiti prostor za smještaj trajnih zuba te izbjeći kasnije vađenje zuba.

Najbolje doba za ortodontsko liječenje zubi kod djece je od 9 do 14 godina.

Mobilnim ortodontskim aparatićem kod pacijenta kojima je završio rast čeljusti i zuba, nažalost, ne mogu se postići učinkoviti rezultati. Mobilni aparatići nisu namijenjeni za odrasle pacijente.

Neki aparatići se drže između zuba. Dok oni u jednom komadu za obje čeljusti zajedno sa žicama ne idu uz zube, već odmiču mišiće obraza, usana i jezik od zuba. Neki od njih su izrađeni od gume i izgledaju poput onih koje možemo vidjeti u ringu kod boksača. 

Priprema

Ortodontska dijagnostika

Nakon prvih konzultacija, u našem dental centru s ortodontom Poliklinike Bagatin, na kojima je ustanovljena potreba za terapijom, zakazujemo termin za dijagnostičke postupke.

Jedan od najvažnijih segmenata terapije zasigurno je ortodontska dijagnostika koja joj prethodi te je ključna za uspješnost terapije i temelj je daljnjim koracima. Sve ortodontske dijagnostičke pretrage možete obaviti u Poliklinici Bagatin.

Mobilni aparatić za zube

Temeljitom dijagnostikom mogu se predvidjeti i izbjeći problemi koji se mogu pojaviti tijekom terapije. Plan terapije definira se temeljem sljedećih prikupljenih podataka:

 • stomatološka i medicinska anamneza
 • analiza studijskih modela uz prethodno uzimanje otisaka i registrata zagriza
 • analiza ortopantomograma
 • analiza telerendgena (latero-lateralnog i/ili antero-posteriornog)
 • ortodontski set fotografija (intraoralne i ekstraoralne fotografije)
 • analiza osmijeha
 • funkcijska analiza
 • kefalogram
 • CBCT

Tijek zahvata

Prvi je korak kod najmlađih pacijenata uzeti otisak zuba za što je potrebno otprilike minuta i pol.

Na temelju otiska zuba pacijenta, ortodontski zubni laboratorij izrađuje aparatić koji može biti u raznim bojama.

Mogu se izraditi za svaku čeljust posebno ili se može izraditi samo jedan aparatić za obje čeljusti.

Mobilni aparatić u jednoj čeljusti sastoji se od akrilatne ploče i žica savinutih u različite oblike. Žice izlaze iz baze, odnosno, ploče i, prilikom namještanja u ustima, obuhvaćaju zube. Mobilni aparatić u sebi ponekad sadrži i vijak čijim se okretanjem, pomoću ključića, aparatić širi pa dolazi do pomicanja zuba te širenja zubnog luka.

Duljina terapije je jako individualna i ovisi od slučaja do slučaja. Kontrole su obvezne svakih 6 do 8 tjedana. Na kontrolu je obavezno ponijeti aparatić sa sobom.

Mjere opreza

Djeca se kod mobilnog aparatića najviše žale na uzimanje otisaka te osjećaj nakon zatezanja aparatića posebnim ključem kojim ortodont podešava čvrstoću.

Potrebno je određeno vrijeme prilagodbe na aparatić, najčešće desetak dana.

U tom istom periodu roditeljima se savjetuje da provjeravaju noćno nošenje jer ga djeca često u snu izvade (pljunu). Ako se aparatić ne nosi dovoljno tijekom dana, po noći će ispadati iz usta i vrlo često biste ga mogli naći pod krevetom.

Prosječno se nosi oko 14 sati dnevno, obavezno noću i tijekom dana kada je to pacijentu moguće.

U početku nošenja pacijenti proizvode više sline zbog čega se primjećuje veća potrebu za gutanjem.

Nakon jela potrebno je temeljito oprati zube, ali i isprati aparatić te ga osušiti kako se na njemu ne bi stvorio kamenac. Mobilni aparatić uvijek je potrebno staviti na čiste zube.

Kada nije u ustima, treba ga držati u kutijici posebno namijenjenoj za mobilne aparatiće.

Tijekom jela aparatić se vadi vani.

Cijena

Do kraja mjeseca naručite se na specijalistički ortodontski pregled s vrhunskom stručnjakinjom po promotivnoj cijeni od samo 150 kuna.

Rezervirajte već danas svoj termin putem maila  info@bagatin.hr ili nas nazovite na 01/46 10 225. 

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu terapije možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Donji grad

Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.